Sajnos ebben az álságos, magamutogató, pénz centrikus világban egyre inkább megvehető, kisajátítható minden és mindenki. Évről évre rosszabb a helyzet.

Lehet tagadni a jól látható változásokat, lehet mellébeszélni, de felesleges.

Az önzés, az elszegényedés, eladósodás, az egyre több mélyszegénységben élő ember sorsa, az új generációk, az egekben lévő árak,……mind, mind azt a folyamatot erősítik, hogy az egyre gazdagodó réteg viszont gátlástalanul mindent és mindenkit félresöpörve, meg vehet bármit!

Tényleg megvehető a szeretet ünnepe is? Bizony meg!

Egy szűk rétegnek semmi sem drága, az ő családjuknak minden elérhető, gazdagok, pénzesek, többségük lenézően arrogáns.

Tele vannak velük a síparadicsomok, a wellness hotelek, a méreg drága plázák, üzletek, piacok, karácsonyi vásárok.

A nagyon nagy többségnek viszont egyre több és nagyobb gondot okoz az ünnepi menü, az ajándékozás, sőt a karácsonyfa állítás is.

Eszméletlen sokan örülnek, ha étel kerül az ünnepekben az asztalra, ha valami aprósággal megajándékozhatják a gyerekeket, unokákat.

Évek óta egyre több embertől hallani, mi már nem állítunk fát, nem veszünk egymásnak ajándékot, mert a karácsony sem a régi. Hát ez sajnos csak terelés. Valójában azért nem, mert nincs rá pénzük, mert nem tehetik meg,….sokan, egyre többen.

A netről, tévéből ömlik a reklám tenger ránk és a gyerekekre, a szülők, nagy szülők szíve szakad meg mikor azt kell mondani, hogy ezt, meg ezt sajnos ne kérd a Jézuskától, mert nem tudja hozni.

Ki kell mondani, hogy egyre több ember, gyomorideggel, depressziósan várja a karácsonyt, mert egy trauma neki a hitelkártyával való bevásárlás, az újabb hitel felvétele, csak azért, hogy a gyerekének ne kelljen szégyenkezni januárban az iskolában.

A rengeteg (néha álságos, reklámszagú adományozás) csak megfejeli ezeket az érzéseket.

Nem irigységből íródnak ezek a sorok, hiszen mindig is voltak gazdagok és szegények.

Egész egyszerűen ami most zajlik a világban is és a mi kis országunkban is, végtelenül szomorú, elkeserítő!

Embertelen az a fényűzés amit egyesek megengedhetnek maguknak, amíg mások (mindig többen és többen) anyagilag kivérezve, csak vegetálnak, túlélnek.

Mondhatnánk, hogy ilyen az élet, hogy ez nem a mai kor problémája, de nem lenne igaz.

A mai kor egyre szívtelenebb, egyre pénz és hatalom centrikusabb, egyre önzőbb, profit orientáltabb, embertelenebb. Ezért sokkal kegyetlenebb annak a nagy többségnek végig nézni azt amikor a kevesebb, de nagyon gazdag réteg (vajon sokaknál miből is van a vagyon???) mindent meg vehet, akár a szeretet ünnepét is!

Lehet szép szavakkal magyarázni, hogy a pénz nem minden, hogy a szeretet belülről jön, hogy nem a jóléttől lesz boldog valaki…….lehet mondani a semmit, attól még piszok sok gyerek éhesen várja a Jézuskát, éhesen fekszik le szenteste és piszok sokan alig várják, hogy már december 27-e legyen!

Segítsünk őszintén, tiszta szívből, nem megalázóan és legyünk mindenek előtt EMBEREK!

Nem csak karácsonykor, az év mind a 365 napján! Talán nem veszett el még minden, van amiért érdemes harcolni, a civil emberek összetartó többsége meg mentheti még ezt az értékét vesztett magamutogató ámokfutást. Ne legyen kétségünk afelől sem, hogy az összes politikus, nagyon nagy jólétben tölti az ünnepeket……..és amikor sokan a drágábbnál, drágább (néha teljesen felesleges) ajándékot bontogatják az unokákkal, gyerekekkel, akkor jusson eszükbe, hogy sok százezer gyereknek még egy szaloncukor is hatalmas ajándék!!!

Kép forrása: Mesedoboz

E.I.

https://www.nre.hu

https://www.facebook.com/nre.hu

info@nre.hu