Sokan talán még nem is hallottak a következő állatokról, ami nem igazán szégyen  egy magyar halfaj, egy lazacféle a dunai galóca esetében. Vagy egy alig pár centis ízeltlábú, a zempléni futrinka kapcsán.

Ezek az őshonos magyar állatok sajnos nagyon kis állománnyal rendelkeznek.

A dunai galóca a Duna, Tisza felső szakaszán illetve a Dráva-Mura vízrendszerében él még kisebb számban. Egy nagyon ritka lazacféle, ami komoly méretekkel rendelkezik. Elérheti akár a 2 m-es hosszt és az 50 kilós súlyt is.

A zempléni futrinka, a futóbogarak családjába tartozó ízeltlábú.

Nevéből adódóan a Zemplénben, de mellette még a Cserhátban és Bodrog-közben lelhető fel nagyon kis számban.

Hála a velük foglalkozó szakembereknek van azért esély, hogy teljesen ezek a  magyar állatok a közeljövőben nem kerülnek a teljes kihalás szélére.

Három ismertebb, de szintén veszélyben lévő magyar állatról is ejtsünk pár szót.

A kerecsensólyom (monda világunk Turulja) valójában Eurázsiában őshonos, mi mégis nagy büszkeséggel tekintjük a „mienknek”.  Egyik kedvenc madarunkból sajnos csak 100-150  pár fészkel hazánkban. Ez nagyon kevés és csak remélni tudjuk, hogy ez a szám nem lefele, hanem felfele változik majd a következő években.

A Magyarországon élő hüllők közül a rákosi vipera a legveszélyeztetettebb.

A gyönyörű állat tényleg a kihalás szélén van, a kizárólag hazánkban előforduló rendkívül ritka mérges kígyó megmentésére is komoly esély van, hiszen külön védelmi központ valamint szakértői gárda dolgozik ezért.

A harmadik ismertebb de nagyon veszélyeztetett állatunk a délvidéki földikutya.

Ennek a rágcsálónak a példányszáma alig éri el a 300-at.

Minthogy ez a faj a Kárpát-medencében alakult ki és az egész világon kizárólag itt fordul elő, régiónkban a gerincesek között az egyik legjelentősebb természeti értéket képviseli.

Eszmei értéke egymillió forint.

Ezzel a rövid kis ismertetővel ha annyit elérünk, hogy páran levesznek egy idevágó könyvet a polcról, vagy beszélgetnek erről és a többi veszélyeztetett (vagy éppen még nem veszélyeztetett) állatunkról , vagy megnéznek egy videót, ismertetőt az őshonos magyar állatokról a neten, …nos akkor már jó úton járunk!

Óvjuk környezetünket, vigyázzunk az állatainkra, unokáink is kíváncsiak lesznek rájuk.

Kép forrása: mme.hu

Bankszámlaszámunk: 10104820-77792500-01005003 Budapest bank